dimecres, de juny 15, 2005

Revenja per a un difunt

Normalment, les nostres cèl·lules es divideixen un nombre determinat de vegades i després moren. Si en aquestes divisions apareix una pertorbació (l'alteració del gen de l’apoptosi), la cèl·lula esdevé cancerosa: s’oblida de morir. Procedeix, aleshores, a clonar-se a sí mateixa en milers de milions de còpies idèntiques, formant un tumor. Habitualment, el resultat d’aquest excés de vida incontrolada és la mort del subjecte i les cèl·lules canceroses moren amb ell.
Doncs bé, les cèl·lules d’Henrietta Lacks compleixen ara més de mig segle. Foren aïllades per George O. Gey abans de la mort de la pacient a l’hospital de la universitat John Hopkins, de Baltimore, el 1951, i continuen encara en l’actualitat multiplicant-se als laboratoris de tot el món (fins i tot a l’espai, on foren enviades en el Discoverer 17). És la immortalitat genètica, la clonació patològica sense fi.
Jesús Moncada, tanmateix, que morí de càncer dilluns passat, em serà perdurable per uns altres motius. Em descobrí una manera de fer bona literatura que desconeixia, amb aquell llenguatge deliciós i els jocs irònics de la memòria. I, a pesar que la seua mort serà segurament fagocitada pel capitalisme que ens nodreix, no em puc estar de pensar que, en aquest cas, aquell relleu mediàtic de què només els escriptors morts gaudeixen no siga simplement una qüestió banal i venal. Tal volta, valga la pena.
Perquè la mort —és un fet— fa diners. I certes morts posen en marxa grans mecanismes de rendibilitat, com ara en el mercat editorial, que aprofitarà els homenatges i el record d’un escriptor com Moncada per treure’n profit. D’altra banda, com dic, si això fa difondre l’obra de l’autor de Mequinensa i us trobeu a l’abast algun dels seus llibres, endavant: llegiu-lo, rellegiu-lo i, si us agrada, recomaneu-lo sempre que pugueu. Així, en lectures successives, Moncada es clonarà —sempre, però, amb nous matisos— i continuarà la seua ronda immortal, molts anys després de la seua mort. I no es tractarà pas, creieu-me, de cap patologia. Jo us el recomane.

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

simply stopping by to say hello

4:53 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home